Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

De boekhandelaar als spamfilter

12 februari 2010 | Comment

Boekhandel Architectura & Natura leerde ik kennen tijdens mijn studie kunstgeschiedenis, eerst als een soort van curiosum, later als een geheime grot vol kennis. Zeker nadat hij door een medestudent werd overgenomen en de moderne tijd werd binnen geleid.

Het is een boekhandel die (zoals de naam doet vermoeden) is gespecialiseerd in boeken over architectuur en over natuur. Een winkel vol stapels, met medewerkers die op zachte toon vragen wat ze voor je kunnen doen en feilloos het juiste boek uit de kast trekken als je vraagt naar “dat ene boek over Jo Coenen”.

Op de een of andere manier dacht ik altijd dat de winkel uit de 19e eeuw stamde, maar ik lees net dat hij pas (of al) 70 jaar oud is. In bovenstaand filmpje vertellen 3 klanten wat ze zo bijzonder aan de winkel vinden. Of eigenlijk vertellen ze dat juist niet: ze vertellen waarom boeken zo belangrijk voor ze zijn en ze vinden het zo normaal dat ze die boeken nou net in deze winkel kopen dat ze dat vergeten erbij te vertellen… De mooiste opmerking komt van architect Marc Koehler: volgens hem is de boekhandelaar zijn persoonlijke spamfilter, want er komen zoveel boeken uit over architectuur en daar zit zoveel pulp tussen dat hij de boekhandelaar nodig heeft om er uit te pikken wat interessant voor hem is.

Dit filmpje is een deel uit een langere film (7.48 min.) over de geschiedenis van de winkel. Ook de langere film is de moeite waard, maar ik vind vooral het enthousiasme van de lezers zo aanstekelijk, vandaar dit fragment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.