Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

De bibliotheek is goed voor je….

10 oktober 2010 | 8 Comments

…. waarom zeggen we dat niet wat vaker? Van de bibliotheek en van lezen wordt je slimmer en dat is goed voor je.

Dit filmpje heeft Americans for the Arts twee jaar geleden gemaakt in het kader van een promotiecampagne voor kunsteducatie. Ik dacht eerst dat het over gezond eten ging, maar de clou is dat hiermee tegen ouders gezegd wordt: je zorgt er ook voor dat je kind gezond eet, waarom zorg je er dan niet voor dat het voldoende kunst tot zich neemt? (de link tussen yoghurt en gezond eten zou ik niet direct leggen maar is waarschijnlijk typisch Amerikaans) Voor die campagne is ook nog een ander filmpje gemaakt over het belang van klassieke muziek.

Je kunt vraagtekens zetten bij de effectiviteit van de filmpjes maar ze geven wel een belangrijke boodschap af: kunst is belangrijk, zeker voor de ontwikkeling van kinderen. Waarom zeggen wij dat niet wat vaker over onszelf? Waarom moet het altijd gaan over bezoekersaantallen en ledenwervingsacties?

En waarom moet de bibliotheek altijd “niet saai” zijn? Hoezo saai? Wat is er mis met saai? In NEMO werd gisteravond The night of the nerds georganiseerd. Een geniaal feest met inhoud. 

Geen idee of het een succes was, maar alleen al het feit dat een techniek museum de naam nerds als geuzennaam gebruikt vind ik geweldig.

Kunnen we een voorbeeld aan nemen. Laten we eens ophouden met zo krampachtig “hip” te doen maar ons gewoon concentreren op waar bibliotheken ooit voor opgezet zijn: om mensen te helpen zichzelf slimmer te maken. Om kinderen te stimuleren bij het lezen en om ze de kans te geven om veel te lezen. Om mensen die dat nodig hebben te helpen bij het vinden van informatie op wat voor manier dan ook. Niet als stunt of als actie, maar omdat we dat als opdracht aan onszelf zien en omdat we een onbedwingbare drang tot opvoeden en onderwijzen voelen. Daarom is de bibliotheek belangrijk lijkt me.

Nawoord: het feest was blijkbaar een succes: er zijn duizend jongeren op afgekomen volgens de organisatie. Nerds rule in NEMO.

8 people are talking about “De bibliotheek is goed voor je….

 1. Goed stuk, erg leuke vergelijking! Ja waarom zou je je kinderen de kans onthouden om zich te ontwikkelen?

 2. Dank jullie.
  Bijval is altijd fijn. Als wij nou eens beginnen met over onszelf te roepen dat we belangrijk zijn, dan volgt de rest misschien wel vanzelf. Iemand moet het begin maken…

 3. Of we gaan tshirts laten maken met “saai is ook heel fraai!” (of iets dat beter rijmt).

 4. Ik roep regelmatig dat ik belangrijk ben, d.w.z. dat mijn werk dat is, maar ik vrees dat ik de spreekwoordelijke roepende-in-de-woestijn ben… Bibliotheekwerk wordt door degenen die het in die sector voor het zeggen hebben volgens mij pas als écht belangrijk gezien als het in de krant komt.
  Maar ik ben natuurlijk een ouwe verzuurde cynicus, dat geef ik toe 😉

  Saai is sexy!

 5. Zo’n t-shirt zie ik wel zitten. Saai is ook heel fraai en Saai is sexy vind ik dan weer minder… 🙂
  Er zijn wel een heleboel bijdehandte Amerikaanse shirtjes te koop op het web, misschien moeten we daar eens naar kijken.

 6. Vind ik wel een leuk idee… Maar dat moeten we dan wel goed aanpakken, zo’n wedstrijd. Een beetje groot ook. Of in elk geval groter dan één blogpostje. Kunnen we niet samenspannen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.