Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

De bibliotheek als inspiratiebron

15 juni 2009 | Comment

PlayArtLoud  Originally uploaded by kfranzman

Ontdekte vandaag de site ArtBabble, volgens henzelf een place where everyone is invited to join an open, ongoing discussion – no art degree required. Een initiatief van het Indianapolis Museum of Art. Voor zover ik kan zien bestaat de site voornamelijk uit video’s van kunstprojecten, het ziet er mooi uit en de zijbalk met achtergrondinformatie maakt het extra leuk.

Ik zag daar een geweldig project: Design by book. Daarin zijn vijf New Yorkse kunstenaars uitgenodigd om zich te laten inspireren door de collectie van de New York Public Library. Het zijn vier filmpjes van elk ongeveer 10 minuten. In het eerste filmpje worden de kunstenaars geïntroduceerd, in het tweede gaan ze naar de bibliotheek, in het derde zie je waardoor de kunstenaars zich hebben laten inspireren en het laatste filmpje toont het eindresultaat. Heel simpel en heel doeltreffend.

De kunstenaars zijn blij met hun nieuwe en onuitputtelijke bron van inspiratie en ook wel lichtelijk verbaasd. Zoals de glaskunstenaar het uitdrukt: “inspiration from not the obvious place were you would find it, going back the analog way”

Lijkt me geweldig om dat ook in Nederland een keer te doen, maar dat zal in een openbare bibliotheek nog wel lastig worden denk ik. De NYPL heeft een geweldige historische collectie, vergelijkbaar met die van de KB bij ons. Al weet ik natuurlijk niet wat voor schatten de bibliotheken van bijvoorbeeld Rotterdam of Amsterdam allemaal in hun magazijnen hebben. Misschien de moeite van het proberen waard. Maar volgens mij hebben ze het bij de KB zo druk met het digitaliseren van allerlei collecties dat ze geen energie meer hebben voor dit soort leuke dingen.

Overigens: Artbabble neemt zijn slogan “play art loud” erg letterlijk, zet het geluid iets zachter voordat je de filmpjes aanklikt want de muziek staat erg hard. Of ik word oud, dat kan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.