Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

De bibliothecaris wordt weer belangrijk

2 april 2009 | Comment

boekomslag

 

Net terug van een inspirerende dag op Bibliotheekplaza. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld want wij (van ProBiblio) hebben het zelf georganiseerd maar volgens mij ben ik niet de enige die tevreden was, ik hoorde om me heen alleen maar positieve geluiden.

Interessante sprekers waren het. De rode draad die er voor mij in zat was toch wel dat in deze 2.0-wereld het persoonlijk contact weer belangrijk wordt. De bibliothecaris  als gids, als leidsman en als vertrouwenspersoon. Eerlijk was een woord dat in elke presentatie terugkwam.

Andrew Keen drukte het zo uit: the future of the library and the future of librarians are not the same. De 21e eeuw is de eeuw van de individualisten maar er is nu des te meer behoefte aan ontmoeting en autoriteit. Librarians are much to humble. There’s a deep need for informationcurators in the future. En daar komen de (nieuwe) bibliothecarissen in beeld want die moeten die rol oppakken. Die moeten gaan bemiddelen in betrouwbare informatie en dat niet overlaten aan de massa. If the people kwow as much as we do, the library is dead. Gebruikers moeten je vertrouwen, je moet een band met ze opbouwen. Want intimacy has value.

Dat komt erg dicht bij wat meneer Tan van het Singapore Library Innovation Centre zei: na een heel verhaal over technische innovaties kwam als afsluiting het inzicht van de library as a concierge, connecting people and information.

Nicolette Wuring begon zelfs met de kreet: let’s get people involved again. Na een tranentrekkend (in de positieve zin) filmpje over Johnny the bagger legde ze uit hoe de bibliotheek meerwaarde kan creëren door vertrouwen op te bouwen bij de klant. Medewerkers moeten de kans (de tijd) krijgen om aandacht te besteden aan de klant. Dat is in deze tijden van zelfbediening en centralisering vloeken in de bibliotheekkerk maar ik kon haar wel zoenen. Want dat roep ik al jaren. (hier,  hier, en hier)

De andere sprekers in het plenaire gedeelte (Roland van der Vorst en René Repko) hadden het ook over eerlijkheid maar in een ander verband. Kortom, heel interessant. Nou nog kijken wat hiervan blijft hangen maar de inspiratie die ik heb opgedaan is al heel wat waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.