Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

De bibliothecaris brengt hoop

20 december 2016 | 3 Comments

In deze in alle opzichten donkere dagen voor Kerstmis deel ik graag dit filmpje over een bibliotheekmanager die wekelijks voorleest aan dakloze kinderen. Dit is Colbert Nembhard, bibliothecaris in de Bronx, manager van de Morrisania Branch van de New York Public Library. Hij gaat elke week naar het opvangcentrum voor daklozen in zijn wijk om voor te lezen aan de jonge kinderen die daar zitten.

Dat doet hij omdat ze hem gevraagd hebben. Acht jaar geleden. Maar ook omdat hij het belangrijk vindt: In this day and age there is no reason why children should not be able to read. I don’t want any child to be left behind. I want them to know they’re important. En dat lijkt me een soort ultieme kerstboodschap: iedereen doet er toe. Ook dakloze kinderen.

Overigens speelt zich dit af in dezelfde wijk in New York als waar binnenkort de laatste boekwinkel sluit. Dan moeten de 1.4 miljoen inwoners van de Bronx naar Manhattan als ze een boek willen kopen. Maar gelukkig zijn er nog wel 35 bibliotheekfilialen in de Bronx. Met medewerkers zoals Colbert Nembhard. Gelukkig wel.

3 people are talking about “De bibliothecaris brengt hoop

  1. Mooi berichtje, geweldig zo iemand als Colbert Nembhard.
    Het artikel “Geen boek meer te koop in de Bronx” is beslist lezenswaardig; het belang van lezen en boeken wordt passievol besproken. Overigens noemt Susan Neuman, hoogleraar kinderonderwijs en -geletterdheid aan de New York University, de 36 bibliotheeklocaties in de Bronx “geen alternatief” en er wordt iemand geciteerd die zegt: “In de openbare bibliotheek rennen de hele tijd kinderen rond. …”

  2. Toevoeging: Het artikel “De laatste boekhandel, Geen boek meer te koop in de Bronx” (Hans Klis), verscheen op 17 december jl. in NRC (Weekend).

  3. Hallo Daan, ja dat artikel in het NRC heb ik ook gelezen. Nadat ik het artikel las waar ik hier naar verwijs. Het is er waarschinlijk ook op gebaseerd want diezelfde hoogleraar Neuman wordt hier ook geciteerd. En dit artikel verscheen 3 dagen voor het stuk in het NRC..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.