Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

De Biblio Motocarro

31 augustus 2013 | 2 Comments

biblio motocarroWeer zo’n mooi leesbevorderingsinitiatief, met een ontzettende lief wagentje: de Biblio Motocarro van Antonio La Cava, een gepensioneerde onderwijzer. Een motocarro is zo’n Italiaans driewielertje, van Moto Guzzi.

Al 10 jaar rijdt hij met zijn wagentje door de regio van Matera, Zuid-Italië. Hij bezoekt niet alleen dorpen om volgens een vast schema boeken uit te lenen, maar hij gaat ook naar markten en feesten om daar aan leesbevordering te doen. Begonnen als particulier initiatief, maar inmiddels stevig omarmd door officiële instanties, als ik het tenminste allemaal goed begrijp. Google Translate maakt geen erg leesbaar verhaal van dat Italiaans. De reden waarom zijn wagentje een dak met echte pannen en een schoorsteen heeft is iets in de trant van “om lezen te stimuleren heb je een veilige omgeving nodig en een huis is veilig”. Althans, ik denk dat Google zoiets bedoeld.

Onderstaand filmpje is een van de kortste die ik kon vinden (man, wat zijn die Italianen lang van stof allemaal) en een van de weinigen waarop je het wagentje ziet rijden. Zo leuk….

Update 10 april 2014: ik zag vandaag dat het filmpje dat hier oorspronkelijk stond verwijderd is, daarom heb ik nu een nieuw filmpje toegevoegd. Een veel actueler filmpje waarop je ziet dat binnen in het karretje een videoscherm hangt. En je ziet dat La Cava een prijs wint. Dat is hem van harte gegund.

2 people are talking about “De Biblio Motocarro

  1. hi.. shame the video does not have subtiles enabled.. so more people around the world could hear about him.. what a wonderful soul! <3 would love to write about him in german. If anyone finds a video of Antonio in englisch or with subtiles, please reply or send me email

  2. Volker,
    The first draft of this story had a video with English subtitles but that video was removed and so it was no longer available. Then I replaced it with this video because I couldn’t find anything English.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.