Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

De beste bibliothecaris van Nederland

3 oktober 2013 | 10 Comments

jan vbhVanmiddag werd, tijdens een feestelijke middag in het Beatrixtheater in Utrecht, bekendgemaakt wat volgens een vakjury de beste drie bibliotheken van Nederland waren. (Voor wie het gemist heeft, dat waren Laren, Nieuwegein en Arnhem) Als een soort pauzenummer werd tussen die bekendmakingen door ook de winnaar bekendgemaakt van de publieksverkiezing van de beste bibliothecaris van Nederland. De winnaar is Jan van Bergen en Henegouwen geworden.

En nou is het als niet-winnaar altijd gevaarlijk om iets te zeggen over de uitslag van een verkiezing maar dat ga ik in dit geval toch doen. Met het gevaar van een slechte verliezer te lijken ga ik nu kritiek hebben op de uitkomst van deze verkiezing. Niet op Jan, want die gun ik zijn verkiezing van harte. Echt waar. Maar kom op lieve vakgenoten: het is weer een man geworden! Hoe kan dat nou!

In een vak dat zóó gedomineerd wordt door vrouwen presteren wij het om drie keer achter elkaar een man tot beste bibliothecaris te kiezen: eerst Mark Deckers, toen Theo Peeters en nu Jan van Bergen en Henegouwen. Wat is dat toch? Is dat overcompensatie, willen we laten zien dat wij vrouwen heus de mannen niet discrimineren? Vinden we eigenlijk, diep van binnen, toch dat mannen altijd beter zijn dan vrouwen? Of gunnen wij vrouwen elkaar gewoon een titel niet? Misschien is het wel een complot van de redactie van het Bibliotheekblad, die overigens ook uit louter mannen bestaat? Nee, die laatste opmerking meen ik niet echt, maar aan die anderen begin ik toch te twijfelen. Zou het helpen als we de naam veranderen in de verkiezing van de Beste bibliothecaresse, zoals Marina Polderman voorstelde? Waarschijnlijk niet, want dan kiezen we uit louter dwarsigheid waarschijnlijk expres toch weer een man…

In elk geval feliciteer ik Jan hierbij nogmaals van harte met zijn verkiezing tot beste bibliothecaris van 2013. En met zijn benoeming tot ‘personal librarian’ van de dichter des vaderlands. Het was een mooie middag, met een zeer geslaagd optreden van Abdelkader Benali die een geestige ode bracht aan de openbare bibliotheek, inclusief Kader Abdollah-imitatie. En die opriep tot minder bescheidenheid en meer militante actie. Waar ik het natuurlijk alleen maar eens kan zijn.

Wat ik vandaag heel erg bijzonder vond waren al die mensen die speciaal voor mij naar Utrecht waren gekomen, die lieve berichtjes stuurden of die aardige opmerkingen in het voorbijgaan maakten. En die bloemen van de collega’s en cadeautjes en lieve kaarten. Met als klap op de vuurpijl deze geweldige tekening van mijn nichtje van 12 (bijna 13). Dank jullie wel allemaal. Voor al dat aardigs. En vooral ook bedankt voor al jullie stemmen. Want ik ben toch tweede geworden in die verkiezing. Samen met Annemarie van Essen ben ik toch maar mooi de Bijna Beste Bibliothecaris (BBB) van 2013!

20131003-220241.jpg

10 people are talking about “De beste bibliothecaris van Nederland

 1. Alleen al het feit dat ik er via jouw militante blog achter komt dat je niet gewonnen hebt maakt je voor mij tot beste bibliothecaris. Zei de slechtste beste van 2 jaar geleden.
  Ik moet zeggen: als je zo’n tekening van je nicht krijgt, wat kan je dan nog gebeuren?
  Karen

 2. Ja, ook weer zoiets…De tegenwerping zal wel weer zijn dat het om kwaliteit gaat en niet om sexe.Maar internetverkiezingen zijn altijd discutabel.Want wat weten we nou precies van al die kandidaten.Ik heb op jou gestemd omdat ik je ken als een prima bibliothecaris die de publiciteit zoekt -de andere 2 ken ik niet.Eigenlijk had ik dus niet moeten stemmen-mar dan was je 3e geworden….

 3. Nou, ben blij dat je toch gestemd hebt Leo. Bedankt.
  Ja, da’s het rare met zo’n publieksverkiezing. Abdelkader Benali maakte nog een grapje over rode stoelen die moesten omdraaien of niet. Misschien volgend jaar toch een echte verkiezing met een vakjury, of met echte campagnes waarin kandidaten moeten uitleggen wat zij zullen gaan doen met hun titel en hoe de brache van hen kan profiteren als ze gekozen worden.

 4. Misschien een schrale troost dat de drie winnende bibliotheken allemaal een vrouwelijke directeur hebben?

 5. Voor mij blijf je gewoon de beste van dit jaar. De mooie tekening van je nicht is gelukkig minder vergankelijk dan de titel van beste bibliothecaris.

 6. Mwa, maar matig. Want da’s heel iets anders. Het gaat er niet om dat vrouwen niet hetzelfde kunnen bereiken als mannen in dit vak. Het gaat me om het feit dat die vrouwen vervolgens toch een man kiezen als de beste.

 7. Dag Jeanine, ik denk net als Rianne dat mannen soms meer hun netwerk aanspreken, of voor zich laten aanspreken. Getuige de verhalen van Theo vorige jaar en dit jaar Jan zijn er achter hen mensen die zich voor hen sterk maken en een heel netwerk mobiliseren. Je weet het niet, maar het zou interessant zijn om te weten hoeveel er van de vakgenoten (vrouwen) nou op jou of Annemarie hebben gestemd en wie op Jan. En hoe dan de percentage liggen 😉

 8. Rianne en Erna,
  Ja, misschien hebben jullie gelijk. Misschien zijn mannen beter in het organiseren en mobiliseren van netwerken. Maar ik weet niet of dat alles verklaart…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.