Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Dave Eggers is geweldig

6 juni 2009 | 8 Comments

Via Twitter kwam ik bij dit TEDfilmpje* van Dave Eggers terecht en ik vind het super. Waarschijnlijk ben ik bevooroordeeld want ik vond A Heartbreaking Work of Staggering Genius een van de beste boeken die ik de afgelopen 10 jaar heb gelezen maar toch.

Het filmpje duurt 25 minuten, dus ga er even voor zitten. Wacht even de eerste 5 minuten af want door de zenuwen heeft hij even tijd nodig om op gang te komen. Maar dan vertelt hij met veel humor over zijn 826 Valencia en hoe hij in dit kantoor van zijn uitgeverij in San Francisco ruimte vrijmaakte om kinderen met een taalachterstand te ondersteunen. Hij schakelde schrijvers en redacteuren in om kinderen te helpen met hun huiswerk en het geven van schrijfworkshops. Hij vertelt over de opstartproblemen die ze hadden maar vooral ook over de successen die ze boekten. Zijn “winkel” werd zo’n succes dat er inmiddels 6 filialen zijn, verspreid over de Verenigde Staten. Alleen al in San Francisco hebben ze 1400 vrijwilligers die kinderen helpen, die naar scholen gaan of die boeken uitgeven met verhalen die de kinderen zelf geschreven hebben.

Volgens mij zijn de belangrijkste redenen voor zijn succes:

1. Veel enthousiasme.

2. Veel humor (alle 826 vestigingen zijn vermomd als rare winkel).

3. Neem alle kinderen serieus, geef ze één op één aandacht.

4. Stel je dienend op, ook als je naar een school gaat. Vraag wat de behoefte is.

Hij kreeg een TEDprize in 2008, vandaar dit filmpje. Hij spreekt de wens uit (de TEDwish) om binnen een jaar 1000 van dit soort initiatieven te hebben. We zijn nu een jaar verder en hij is volgens mij een heel eind op streek: er is een website en overal zijn nieuwe initiatieven ontstaan om scholen te helpen. Ik weet niet of hij de 1000 gehaald heeft, daar blijft het updatefilmpje vrij vaag over. Het woord bibliotheek valt overigens nergens en dat is toch raar als de woorden book en read wel zo vaak gebruikt worden.

Kan zoiets ook in Nederland? Ik wil best af en toe ergens in Slotervaart kinderen gaan helpen met hun huiswerk, zeker als dat ook op zeer onregelmatige basis kan zoals hier.

Als afsluiting nog een filmpje, niet zo lang, maar heel ontroerend. Kinderen lezen voor uit hun brieven aan president Obama.

*weet niet waarom het me niet lukt om het filmpje te embedden, maar klik vooral even op de link.

8 people are talking about “Dave Eggers is geweldig

 1. Ha Tenaanval,
  Het boek van Eggers heb ik omdat jij het zo goed vond ooit geprobeerd te lezen (daar kijk je misschien van op), maar ik ben er al snel mee gestopt. Ik ben dus niet positief bevooroordeeld, maar dit initiatief vind ik net als jij geweldig. Kan de bibliotheek niet met zoiets beginnen? Gewoon ergens in een grote stad kleinschalig van start gaan en dan eens kijken hoe het uitpakt? Niet over 5 jaar, maar over 5 weken? Ik zou graag (als vrijwilliger) meedoen.
  Groet, schrvrdzs

 2. Ha schrijver,
  Ik kijk nergens van op… Ook niet van het feit dat jij geen fan van Eggers bent, kan ik me wel iets bij voorstellen. (ik begin bv. niet eens aan
  De welwillenden, lijkt me niks voor mij)

  Volgens mij werkt het niet als bibliotheken dit gaan doen, daar zijn we veel te serieus voor. Dan komen de kinderen denk ik ook niet, die verwachten van ons heel iets anders. Maar een bibliotheek zou zich wel kunnen aansluiten bij iemand anders die het initatief neemt.

 3. Ha Tenaanval,
  Zou het op een wat serieuzere manier niet kunnen werken? En wie zijn ‘we’ precies? Er zijn toch ook leuke, vrolijke & creatieve bibliotheekmensen, die goed zijn met kinderen? Ik denk b.v. aan CR of KB of EM (ik hoop dat de afkortingen duidelijk zijn). Er kan toch wel ergens een niet al te serieus projectje beginnen? En serieus en leuk kunnen elkaar toch ook aanvullen? Het lijkt mij prachtig als de bieb dit zou doen of zou ondersteunen. Maar je zult er wel weer voor in het land van de onbegrensde mogelijkheden voor moeten zijn.
  Groet, schrvrdzs

 4. Schrijver,
  Er zijn al bibliotheken waar kinderen geholpen kunnen worden met hun huiswerk (vlgs. mij is dat één van de uitgangspunten van de 4you pleinen, van Conny en Ellie) maar dat is toch iets heel anders dan dit.
  Weet niet precies waar het verschil in zit, heeft waarschijnlijk ook wel met Het Land Van De Onbegrensde Mogelijkheden te maken denk ik.
  En met het feit dat bibliotheken uit gaan van hun eigen aanbod en proberen om dat zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de vraag. Terwijl dit project 100% uitgaat van de vraag en daar een goed antwoord probeert bij te zoeken.

 5. Geen gemiste kans, dit past gewoon niet in het concept van een bibliotheek. Ook niet in Het Land Van De Onbegrensde Mogelijkheden blijkbaar.
  Wil niet zeggen dat we andere partijen niet op een idee kunnen brengen. En ons vervolgens bij hen aansluiten. Ken jij niet iemand met een kantoor waar nog ruimte is om iets met kinderen te doen?

 6. Je zult wel gelijk hebben, al denk ik dat over het concept van een bibliotheek discussie mogelijk is (die ik niet wil beginnen). Ik ken helaas niemand met een kantoor. Bij ProBiblio staan nog wel een paar kamers leeg, maar H’dorp zal wel niet de juiste plaats zijn om met zoiets te starten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.