Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Conferentie The Makers Library

3 april 2013 | Comment

The Makers Library uitnodigingGisteren was ik bij The Makers Library conferentie in poppodium 013 in Tilburg, georganiseerd door de Brabantse Netwerkbibliotheek. Waar overigens overigens opvallend veel niet-Brabanders rondliepen. Het is me nog steeds niet helemaal duidelijk waarom ze het een Strategische Conferentie noemden, maar het was een interessante dag waar je een mooi beeld kon krijgen van een aantal initiatieven.

Dat ik een beetje de kriebels kreeg van de openingslezing van Professor Hans Mommaas lag ongetwijfeld aan mij, want ik krijg al snel de kriebels van organisaties die mij een “experience” willen verkopen in plaats van gewoon een kaartje voor een concert. Maar dat is nou eenmaal de moderne tijd, net wat u zegt. Pas tegen het einde van zijn verhaal kwam hij (wat mij betreft) “to the point”. Voor wie meer over die lezing wil weten moet maar het even het verslag van Johan lezen, die gaat er veel uitgebreider op in.

Daarna kwam Louise Overgaard van de bibliotheek van Aarhus die uitgebreid inging op de manier waarop ze in Aarhus Maker Spaces maken en hoe zij actief op zoek gaan naar partijen en individuen om mee samen te werken.  En over hoe in het nieuwe gebouw dat op dit moment gebouwd wordt al extra ruimtes zijn ingetekend voor externe partijen. Heel interessant, vooral ook omdat het uiteindelijk allemaal blijkt neer te komen op persoonlijk contact: zowel bij het bouwen van het netwerk dat je nodig hebt voor die Maker Spaces als bij het uitvoeren er van. Ze had het over “collaborative innovation” want de bibliotheek is “a relational business”. “it’s a good thing to be disturbed” (stel vragen bij alles) en “Don’t say: no I can’t or where can I buy that?”. Want het is geen formule die je uit kunt rollen of een model dat je kunt toepassen.

Over die laatste opmerking kreeg ik het in de pauze aan de stok met een bibliotheekdirecteur die dat belachelijk vond. Want natuurlijk kon dat wel, anders ging iedereen maar weer hetzelfde wiel uitvinden en dat was onzin. Het fijne van zo’n conferentie is dat je soms gewoon kunt weglopen…

In de middag waren er workshops over kleine initiatieven in Nederland: ik was bij een presentatie van de Leeszaal Rotterdam West. Reuze interessant en jaloersmakend de betrokkenheid die zij hebben weten te organiseren. Het is nadrukkelijk geen bibliotheek maar een buurtinitiatief in een buurt die zo te horen al tamelijk goed georganiseerd was voordat de Leeszaal werd geopend. Mooi verhaal! Daarna was ik bij Ik lees de wereld, en ik heb aan het verslag van Wouter daar over niets meer toe te voegen.

En alsof het zo moest zijn las ik in de trein terug naar huis het essay van Jos van der Lans in De Groene over hoe de rijksoverheid de door haarzelf opgebouwde verzorgingsstaat in snel tempo aan het afbreken is en hoe de burger zijn heil elders zoekt. Het woord bibliotheken komt in het hele artikel niet voor, maar dat kun je er zelf wel bij denken. Het artikel bewijst wat mij betreft dat bibliotheken verder moeten kijken dan hun eigen wereldje en verder dan alleen hun eigen gemeentelijke bezuinigingen.

Voor wie er geen genoeg kan krijgen kan bij Joost ook nog een verslag lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.