Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Blijf vertrouwen…

19 april 2011 | 1 Comment

 Soms komen dingen zomaar samen. Gisteravond kwamen er op één avond op Twitter een aantal artikelen voorbij die (in mijn hoofd althans) naadloos op elkaar aansloten. Eerst het artikel 5 Myths About the ‘Information Age’  waarin een Harvard hoogleraar o.a. de mythes “het boek is dood”, “alle informatie is tegenwoordig online te vinden” en “bibliotheken zijn achterhaald” ontkracht.

Daarna legde professor Ben Ehrenreich in The death of the book uit dat in 1913 al de eerste revolutie tegen het boek werd uitgeroepen door modernistische kunstenaars. En dat het einde van het boek daarna nog vaak is aangekondigd o.a. door F. Scott Fitzgerald en Jacques Derrida, niet de minsten dus maar al die doemdenkers hebben volgens Ehrenreich ongelijk gekregen want het boek bestaat nog steeds, ondanks alle veranderingen door de tijd heen. 

En na dat geschiedenislesje las ik What Books Will Become over de vorm die boeken in de toekomst kunnen aannemen. Na alle geruststellingen in die andere artikelen werd ik hier zelfs vrolijk van (zo’n boek dat je kun uitvouwen als een krant..)

Daar tussendoor las ik in Hard/hoofd het verhaal Requiem voor de videotheek. Een mooi verhaal, goed geschreven en heel herkenbaar want weliswaar bestaat de videotheek bij mij in de straat nog steeds, maar hij is wel onherkenbaar veranderd. Toen realiseerde ik me opeens waarom ik zeker weet dat de bibliotheek niet net zoals de videotheek zal verdwijnen. Een videotheek is een winkel, een commercieel bedrijf, hun collectie is handel. En als de handel niet loopt dan stapt de ondernemer over op andere handel, eentje die wel goed loopt. Logisch, want een ondernemer wil geld verdienen. En dat is het verschil met de bibliotheek: wij hebben een ander doel. Niks mis met geld verdienen, maar het doel van de bibliotheek is om mensen toegang te bieden tot informatie en om aan culturele vorming te doen.

De videotheekhouders zagen hun handel teruglopen en gaven de hoop op. Daarmee waren ze verloren want: hoop verloren, al verloren. Soms lijkt het alsof bibliotheken het vertrouwen in zichzelf kwijt raken, maar dat is echt niet nodig. Dat hebben die Amerikaanse professoren nou net aan getoond. Blijf vertrouwen in jezelf en in je bestaansrecht, want anders ben je echt verloren.

One person is talking about “Blijf vertrouwen…

  1. De bieb is een soort collectief geheugen, met de bestsellers als werkgeheugen.
    Bovendien, wat zouden scholen en universiteiten zonder bibliotheek zijn!
    Bibliotheken zijn oases van rust en inspiratie in een tijd waarin, voorlopig nog, jachten en jagen, de norm schijnt te zijn.
    Lang leve de Bieb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.