Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Bibliotheken die er toe doen

1 oktober 2013 | Comment

Op Mental Floss staat een artikel met als titel 4 Innovative Libraries Transforming Lives Around the World. Een hartverwarmend stuk over bibliotheken die het verschil maken, bibliotheken die er toe doen.

Zoals het Arid Lands Information Network (ALIN) dat vijftien kenniscentra in Kenia, Oeganda en Tanzania beheert. Die kenniscentra (zogeheten Maarifa Centers) bieden mensen toegang tot het internet, organiseren cursussen en helpen met het vinden van praktische informatie over gezondheidszorg, landbouw of techniek.

Of het READ Nepal project dat via bibliotheken het opleidingsniveau in afgelegen gebieden van Nepal wil vergroten. READ organiseert alfabetiseringscursussen voor vrouwen, biedt toegang tot het internet en stimuleert activiteiten als bijvoorbeeld een coöperatieve bank waarmee vrouwen financieel zelfstandig worden.

Uiteraard hebben ze daar ook boeken, let op de Anne Franks in de collectie. Maar om die boeken draait het niet, het gaat om het verschil maken. Het gaat om iets betekenen voor de lokale gemeenschap. Zoals ook die man die bij TedxAthens vertelt over de bibliotheek van Veria, Griekenland (na ongeveer 30 seconden in het filmpje schakelt hij over van Grieks naar Engels, hou even vol). Of die Community Centers in de Dominicaanse Republiek met hun cursussen en bibliotheken die zwaar gesteund worden door de vrouw van de President.

Daar zijn bibliotheken voor: om mensen en kennis aan elkaar te koppelen. En daar ligt onze toekomst: in het toevoegen van waarde. Niet in het uitlenen van boeken, analoog of digitaal. Dat toevoegen van waarde kan overal anders zijn, want de behoeftes zijn overal anders. En dat is onze belangrijkste opdracht voor de komende tijd, uitvinden wat de behoeftes van onze eigen gemeenschap zijn. En daar dan op inspelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.