Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Bibliotheekplaza

28 maart 2008 | 2 Comments

muur-letterjames.jpgVandaag (of eigenlijk gisteren zie ik nu) de hele dag op Bibliotheekplaza geweest. Het was weer reuze  interessant maar vooral door de boeiende sprekers. Niet omdat er nou zoveel inspirerende debatten of ontmoetingen plaatsvonden. Dat was namelijk het thema: ontmoeting en debat. Bibliothecarissen hebben moeite met het invullen van die functie van de bibliotheek en ze kwamen vandaag massaal naar de Meervaart om te zien hoe andere mensen dat doen. Maar ze wekten eerlijk gezegd niet de indruk dat ze morgen onmiddelijk allerlei debatten gaan organiseren in hun eigen bibliotheek, ze hadden vooral een gezellig dagje uit leek het wel.

De presentatie van Paul Holdengräber, die enthousiast vertelde over de manier waarop hij in zijn New York Public Library die ontmoetingsfunctie invult, werd door een paar dames achter me hardop van commentaar voorzien. Heel voorspelbaar commentaar in de categorie ‘ja, dat kan je in New York doen ja,” en “hij heeft makkelijk praten”. En dat niet één keer maar voortdurend. Ze hadden het er zo druk mee dat ze nauwelijks hoorden dat je goed moet kijken naar wat er in je eigen omgeving gebeurd en daarbij moet aansluiten en dat je dat dus ook in Appelscha kunt doen.

Ik vond het een heel boeiend verhaal en ik heb vooral zijn kreet “libraries are about ideas, not about books” onthouden. Dat schept hele nieuwe perspectieven, het is een variatie op de kreet “bibliotheken gaan over verhalen”.

Daarna een workshop van Pieter-Matthijs Gijsbers van Museum Orientalis die het Bijbels Openluchtmuseum aan het omturnen is naar een plek voor ontmoetingen tussen de drie wereldgodsdiensten. Hij steekt zijn nek uit en toont lef en van hem ga ik het advies “kies thema’s die ertoe doen” onthouden. Bij hem niks van dat benauwde dat wij bibliothecarissen vaak hebben.

Jammer dat er zo weinig bibliotheekdirecteuren waren. Maar die houden geloof ik alleen van discussie met elkaar.

2 people are talking about “Bibliotheekplaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.