Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Bibliotheekplaza is weer terug!

12 april 2012 | 1 Comment

Na twee jaar afwezigheid was er vandaag weer een Bibliotheekplaza. Als vanouds weer in de Meervaart, met interessante sprekers en gelukkig ook veel tijd om te netwerken in de pauzes.

De allerleukste spreker vond ik Ben Hammersley, die op blote voeten op het podium stond en begon met uit te leggen dat hij de UK Prime Minister’s Ambassador to TechCity was maar dat hij dat maar een silly job title vond. Hij had een inspirerend verhaal dat ik nu natuurlijk niet meer kan navertellen maar een terugkerende uitdrukking van hem was access is better than ownership, oftewel gebruik is beter dan bezit. Dat biedt mogelijkheden voor bibliotheken, vooral omdat er volgens hem behoefte is aan mensen die andere mensen helpen om zich te handhaven in deze veranderende samenleving. Daarna hield Mark Mieras een fijn verhaal over hoe de hersenen werken, heel jammer (en ook wel onprofessioneel) dat Frenk van der Linden dat verhaal opeens afkapte.

Wat ik vooral van deze dag meeneem is de gedachte dat we best goed bezig zijn maar dat we veel duidelijker moeten laten zien wat we doen. Dat een spreker ter plekke verbaasd constateert dat er eigenlijk best heel veel getwitterd wordt vind ik veelzeggend (de # bibliotheekplaza was om 11 uur ’s ochtends al trending) want dat had hij duidelijk niet verwacht. Nalden stond zich op het podium af te vragen wat nou precies het probleem was van bibliotheken, want books will allways be cool en hij was eens gaan kijken bij de OBA en dat zag er toch prima uit?

En dat is natuurlijk ook zo. Ja, het kan altijd beter, maar we zijn al goed bezig. Als we tenminste eens ophouden met onszelf gek te denken en te proberen om bij voorbaat alle risico’s af te dekken.  Niet zo voorzichtig, kom op: tenaanval! Of zoals Hammersley zei: If you want to innovate libraries, go to a library and innovate.

One person is talking about “Bibliotheekplaza is weer terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.