Bibliotheek kinderkwis
Mijn vraag vorige week naar Nederlandse kinderboeken waar een bibliotheek of een bibliothecaresse een rol speelt heeft voor tamelijk veel reacties gezorgd. Onder andere dankzij Ingmar, die ook als allereerste reageerde met een hele goeie suggestie.
Omdat er nu opeens zowel op mijn blog als via twitter gereageerd wordt zet ik hier even alle titels die tot nu zijn binnen gekomen bij elkaar. Voor het overzicht. Voor alle duidelijkheid: ik zoek boeken van oorspronkelijk Nederlandse schrijvers waarin een bibliotheek of een bibliothecaresse een rol speelt. Dus het stripverhaal dat je hierboven ziet telt niet, want dat is Amerikaans en boeken over boeken (zonder bibliotheek) mogen ook niet meedoen.
Deze boeken voldoen dus wel aan alle voorwaarden:
1. De tuinen van Dorr van Paul Biegel
2. Het geheim van de klokkenmaker, of De tijd zal het leren van Tonke Dragt
3. Het geheim van de Haspelnap : twee kinderen op avontuur in Amersfoort van Karin Horst, etc.
4. De heks van de bibliotheek van Christien Boomsma
5. De behekste bibliotheek van Bies van Ede
6. Een bus vol avonturen van Freddy Hagers (1953)
7. Torenhoog en mijlenbreed van Tonke Dragt
8. Aan de andere kant van de deur van Tonke Dragt
9. Lenie komt weer thuis van Cok Grashoff (toevoeging 3/12/12)
En er zit blijkbaar een hele serie boeken aan te komen waarin een bibliotheek een rol speelt, maar die is nog niet verschenen, dus die telt niet. Ja, ja ik ben een hele strenge bibliothecaresse….
Iemand anders nog een suggestie? Ik zal alle nieuwe titels die binnenkomen toevoegen aan het lijstje hierboven. Mits ze door de selectie komen natuurlijk 🙂
Als het ook een oud kinderboek mag zijn: Freddy Hagers. Een bus vol avonturen. Kluitman, 1953.
Naast het Amerikaanse ‘Minny wil alles weten’, ooit verschenen als Prisma-jeugdpocket, is dit het enige Nederlandse kinderboek dat ik ken over een bibliobus.
Nog twee boeken van Tonke Dragt waar een bibliotheek in voorkomt: Torenhoog en mijlen breed, Aan de andere kant van de deur.
Staat er bij! Wel een beetje oud, maar ja, een bibliobus….
Speelt de bibliotheek een rol in het verhaal of komt ze er toevallig in voor? Dat kan ik me namelijk niet meer herinneren…
Ik verwachtte al dat je daarvoor zou zwichten 😉
Als Vlaamse auteurs ook mogen:
Brigitte Minne ‘Bieb bieb hoera’, een eerste leesboekje
Liesbet Slegers ‘Karel gaat naar de bibliotheek”, peuterboek
en verder
Ireen van Maarle ‘Woeste zebra in de bibliotheek’, prentenboek
In een goed boek is niks toevallig 🙂
Aan de andere kant van de deur: net als in Het geheim van de klokkenmaker (dat deel uitmaakt van dit boek) spelen de bibliotheek en bibliothecaris van de Januaraanse ambassade een belangrijke rol.
Torenhoog en mijlen breed: geen hoofdrol voor de bieb, maar toch… Venus-onderzoeker Edu gaat in de Koepelbibliotheek op zoek naar voorlees-oorknoppen met oude expeditieverslagen over de Wouden, en stuit op censuur.
Nog een gevonden, ook een peuterboek:
Brigitte Minne ‘Naar de bieb’.
Annemarie,
Dit soort boekjes telt niet, hierbij is de bibliotheek het onderwerp, dat is iets anders dan een rol in het verhaal spelen.
Daar komt bij dat het lastig is om over dit soort boekjes een kwisvraag te stellen en dat is eigenlijk de bedoeling.
Ja, ik ben heel streng…
You win… 🙂
Het Cok Grashoff -boek gevonden: het is geen Claudia-boek maar uit de Lennie-serie-wat niet veel scheelt in waardeloosheid, maar dit terzijde: “Lennie komt weer thuis” (1975).Gevonden in “Alles wat u altijd al dact over de Bibliothekaris, maar niet durfde te zeggen, 101 onthullingen, een lietartuuroverzicht naar het beroepsbeeld, Diane van der Heijden, NBLC -vakbibliotheek, 1981. Waarover een andere keer meer.
Dank voor de aanvulling Leo.
Ben wel blij dat het geen boek uit de Claudia-serie was, want die ken ik allemaal en dan zou ik er een gemist hebben 😉
Goed speurwerk, Leo! Ik herinner het me nu weer. Grashoff schreef iets negatiefs over een bibliothecaris en reageerde daarmee waarschijnlijk op een aanschafinformatietekst die was geschreven door Hendrien Kars-ten Cate.