Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Bibliotheek in de school

22 april 2011 | Comment

 Gisteren vond in de Verkadefabriek in Den Bosch een conferentie plaats over de SchoolBiEBs van de bibliotheek Den Bosch (ook wel BiEB ’s Hertogenbosch). In Den Bosch hebben ze drastische keuzes gemaakt: ze hebben besloten om nog maar 2 vestigingen open te houden (een centrale bibliotheek in Den Bosch en één filiaal in Rosmalen) zodat er door het sluiten van alle andere vestigingen financiële ruimte kwam om in alle basisscholen van Den Bosch een schoolbibliotheek te maken. Een echte schoolbibliotheek, met nieuwe boeken, een geautomatiseerde uitlening en (het belangrijkste zoals steeds werd benadrukt) een leesconsulent die wekelijks op school is.

De conferentie was informatief, overzichtelijk en gezellig. Iedereen kreeg waar ie voor kwam: achtergronden, ervaringen en praktische informatie. En gelukkig waren er ook Bossche bollen.

De dag begon met een schets van het grote geheel (door Stichting Lezen, VOB en SIOB), ging daarna verder met een presentatie over De aantoonbare meerwaarde van  de schoolbibliotheek en daarna volgde een presentatie van het Bossche model. Die presentatie was ook weer onderverdeeld in een strategisch, een tactisch en een operationeel gedeelte waardoor alle onderdelen aan bod kwamen. Inclusief de enthousiaste leerkracht die het enigszins verontwaardigd voor de SchoolBiEB opnam toen iemand in de zaal opmerkte dat ze de kinderen ook zo graag een “echte bieb” gunde, zonder bemoeienis van meester of juf.

Aan het einde van de middag werden 5 nieuwe brochures van Kunst voor lezen gepresenteerd, die allemaal met het landelijke programma Bibliotheek op school te maken hebben. Uiteraard is er ook een over de schoolBiEBs van Den Bosch. Blijkbaar krijgen alle bibliotheken deze brochures binnenkort toegestuurd, maar ze zijn nu al te downloaden vanaf de site van het SIOB.

Fijn, zo’n studiedag over positieve dingen,  met al die mensen die trots waren op wat ze  bereikt hadden. Inclusief een oprecht enthousiaste dagvoorzitter, die de touwtjes strak in handen hield maar steeds vanuit de inhoud betrokken bleef. Verfrissend ook, in deze treurige tijden. Daar wil ik er wel meer van, van dit soort dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.