Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Een bibliotheek hotel

5 juni 2014 | 2 Comments

DSC02032Op zoek naar een leuk hotel in New York kwam ik op de website van het Library Hotel terecht. Dat leek me een heel toepasselijk hotel en echt iets voor mij totdat ik bij de prijslijst uit kwam. Die paste niet echt bij mijn budget. Toen ik daar op Twitter een opmerking over maakte reageerde het hotel en nodigden ze me uit voor een rondleiding. Op de dag dat ik in de ochtend door @skalibrarian was rondgeleid in de bibliotheek van zijn Hunter College (heel leerzaam, alleen al om te zien dat bibliotheken eigenlijk overal met dezelfde problemen worstelen) heb ik me voor het contrast ’s middags gemeld op Madison Avenue.

Tot mijn verbazing is het thema bibliotheek niet zomaar een marketing trucje maar nemen ze het heel serieus. Het hotel bestaat uit tien verdiepingen en elke verdieping is gewijd aan een categorie uit de Dewey Decimal Classificationhet Amerikaanse classificatie systeem. Elk van de 60 kamers heeft een eigen thema, met een daarbij passende collectie boeken. Denk aan een geschiedeniskamer, een sportkamer, filosofie, politiek, dinosaurussen, sprookjes etc. Het meubilair is in alle kamers ongeveer hetzelfde, het zijn de boeken die het thema bepalen. Er is geen catalogus, maar ze hebben de boeken op de kamers wel allemaal van een gekleurd stickertje voorzien zodat de kamermeisjes het meteen kunnen zien als er een boek in de verkeerde kamer staat. In alle andere ruimtes staan ook overal boeken: in de ontbijtzaal, de serre, het dakterras, de bar en in de gang. Niet echt thematisch overigens. De achterwand bij de receptie bestaat geheel uit catalogusbakken.

Het is natuurlijk een gimmick, maar ze nemen het dus wel heel serieus. Bij het boeken van een kamer heb je de mogelijkheid om een aantal favoriete onderwerpen op te geven en dan zoeken ze een kamer die bij je smaak past. Overigens slapen er niet alleen boekenliefhebbers in het hotel, ze hebben ook veel zakenmensen die afkomen op het gratis ontbijt en de handige locatie. Het hotel zit min of meer om de hoek bij de New York Public Library, dat heeft vast iets te maken met het thema. Ze hebben geen bibliothecaris in dienst, maar alle medewerkers zijn gezamenlijk, bij toerbeurt, bezig met de boeken.

Ik weet niet of een functie-eisen is dat je van boeken moet houden. Maar onderstaand filmpje lijkt me wel vrij authentiek van een liefde voor boeken getuigen. Gemaakt door het Library Hotel en een paar andere hotels uit dezelfde keten. Ze hebben beloofd dat als ik volgende keer buiten het seizoen kom, ze me een mooie aanbieding aan doen. Toch iets om te onthouden.

 

2 people are talking about “Een bibliotheek hotel

  1. Dank Jeanine,
    Ik zit in schattig engels dorpshotel in Drymen, Schotland en de bibliotheek met enthousiaste bibliothecarissen die veel activiteiten voor jong en oud organiseren, zit bijna in het hotel zelf ingebouwd. ZE vroegen of ik nog ideeen had voor functies…..en ik heb hun het filmpje van de hotelbibliotheek laten zie , ze warer zeer enthousiast, ik ben benieuwd…. uiteraard ook kver de Biblioservicebus enColumbus verteld maar dat soort functies kennen ze wel…..ik had indertijd ook mijn ideeen uit York, waar ze nog steeds veel gemeentelijke diensten integreren
    Ik dacht trouwens dat er twaalf jaar geleden ook een nederlandse hotelbibliotheek in Limburg zat maar ik kan er niets meer over terug vinden

  2. Wat leuk om te horen Antoinette! Het was echt een heel erg leuk hotel. Er was in Nederland inderdaad ooit een hotelbibliotheek, bibliotheek Beesel (van Vincent) had een filiaal in een hotel. Maar dat is in inmiddels ook wegbezuinigd. Veel plezier nog in Schotland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.