Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Bibliothecarissen in opstand

11 mei 2010 | 1 Comment

Bezuinigingen. We ontkomen er niet aan, ik schreef er ook al eerder over.

Onze collega’s in de Verenigde Staten hebben daar al langer last van, vanwege de politieke structuur kunnen de gevolgen van zo’n bezuiniging enorm zijn. In Los Angeles heeft de gemeente voorgesteld om per 1 juli alweer te bezuinigen op de bibliotheek, na een andere bezuiniging eerder dit jaar. 

De Amerikaanse collega’s laten die bezuinigen niet zomaar over zich heen komen: ze voeren actie om het publiek te mobiliseren. Ze zijn een handtekeningen actie begonnen, ze hebben een billboard en een website: Save the library. Daar leggen ze heel duidelijk aan de bezoekers uit wat de gevolgen van deze bezuinigingen zijn. Afgelopen vrijdag hebben ze tijdens de avondspits gedemonstreerd op een van de drukste kruispunten van de stad. Een man of vijftig stonden op alle hoeken van het kruispunt met borden en spandoeken om de aandacht te trekken van de automobilisten. “Honk if you love your library”. En dat allemaal om er voor te zorgen dat de gemeenteraad op 17 mei tegen het bezuinigingsvoorstel van de burgemeester stemt. Actie! Altijd goed om niet over je heen te laten lopen. Hier zie je trouwens meer foto’s van de demonstratie. 

Ik probeer me dit in Amsterdam voor te stellen: bibliothecarissen die flyers uitdelen op het Spui of bij de pont achter het centraal station. Het is voorlopig in Amsterdam nog niet nodig, maar het lijkt me best een goed idee.

One person is talking about “Bibliothecarissen in opstand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.