Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Spelletje Bibliobingo?

17 september 2010 | Comment

In The Huffington Post las ik over de Bookstore Bingo  die op dit moment de ronde doet op Twitter. Daarin worden opvallende uitspraken van klanten in boekwinkels verzameld. 

Het zijn soms domme vragen, soms onbeschofte opmerkingen of soms gewoon hele geestige versprekingen. Vragen als “wie schreef Jane Austen?” of de klant die vraagt of de verkoper even wil checken of Amazon het boek ook verkoopt. Ik moet zelf het hardst lachen om de uitspraak die je hierboven ziet. 

Het is ook heel herkenbaar voor iedereen die in een bibliotheek werkt of heeft gewerkt. Ik herinner me een IBL-aanvraag voor het boek De vrouw met de kamelenjas. Gelukkig had de bibliotheek in kwestie er bij gezet dat het van Dumas was, dus die was makkelijk terug te vinden. Er is ooit nog eens een boekje uitgegeven waarin een aantal van dit soort vragen verzameld waren. Als je lang in dit boekje las werd het een beetje flauw, maar zo af en toe eentje via Twitter is grappig.

Er is (uiteraard) ook alweer kritiek op deze bingo, want boekhandelaren zijn er om klanten te helpen en niet om ze zo arrogant uit te lachen. Maar ik zag toch ook al opmerkingen voorbij komen van hele domme boekverkopers, door klanten ingebracht, dus volgens mij valt het wel mee met die arrogantie. Al is lachen om de vraag “uit hoeveel delen bestaat een trilogie?” inderdaad wel een beetje flauw, want dat is gewoon vaktaal.

Ik ben wel benieuwd of een bibliotheekversie hiervan zou aanslaan. Dat is gemakkelijk te organiseren via Twitter: #Bibliobingo instellen en kijken wat er gebeurd. En dan de leukste verzamelen op Bibliotheek 2.0? Of worden er geen rare vragen meer gesteld in Nederlandse bibliotheken tegenwoordig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.