Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Bezoek Cycling for Libraries aan Noordwijk

19 juni 2013 | Comment

DSC01702Jongens, waar waren jullie nou? Waarom waren jullie vandaag niet allemaal in grote getale in de bibliotheek van Noordwijk om de Cycling for Libraries mensen te ontmoeten? Jullie hebben echt iets gemist, het was zo ontzettend leuk!

OK, je had wat geduld moeten hebben. Want ze kwamen bijna twee en een half uur later dan verwacht omdat er een ongepland bezoek aan de bibliotheek van Zandvoort werd gebracht waardoor het tijdschema nogal opschoof. Maar het is heel Hollands om je druk te maken over een tijdschema hebben we geleerd. Het belangrijkste is dat ze er uiteindelijk waren. En dat ze al hun enthousiasme op ons loslieten.

Licht vermoeid stapten ze van hun fietsen af, maar de verse Noordwijkse stroopwafels waarmee ze ontvangen werden pepte bijna iedereen meteen weer op. Waarna ze als een soort zwerm de bibliotheek overnamen. Ze wilden alles weten over de indeling van de collectie, over het kleurgebruik in onze inrichting, over hoe het zat die landelijke huisstijl (“he, in Zandvoort hadden ze hetzelfde logo”), over wat voor activiteiten wij organiseerden voor kinderen en over hoe wij er voor zorgden dat alles zo netjes bleef. (nou, omdat we zo lang op jullie moesten wachten hadden we ruim tijd om alles heel strak in de kasten te krijgen…)

We kregen veel complimenten over onze inrichting en dat is altijd leuk. En verder weet ik nu dat bibliotheken in Alberta als enige staat in Canada abonnementsgeld vragen (kinderen tot 16 jaar gratis) en dat de bibliotheek van Kopenhagen al twee jaar lang een paar mensen heeft vrijgemaakt om een fablab te maken. En dat ze daarmee inmiddels mooie dingen met de scholen doen. En dat er in Finland bibliofietsen gemaakt worden, dus een soort van bibliobussen maar dan op de fiets, met zonnepanelen!

Een fijne bijkomstigheid was de reactie van het publiek: onze bezoekers waren erg benieuwd wat al die mensen in gele hesjes kwamen doen. En ze waren erg trots op hun eigen bibliotheek toen we het uitlegden. “Ja, maar het is toch ook een prachtige bibliotheek?” Kijk, dat horen we nou graag.

Iedereen was dus enthousiast: de Cycling for Libraries mensen, onze bezoekers en wij, de medewerkers van de bibliotheek. Het zorgde voor een heel bijzondere energie en daar werd ik erg blij van. En dat hebben jullie dus allemaal gemist.

Jammer.

(klik hier voor meer foto’s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.