Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Anti-Google Quiz

26 december 2008 | 5 Comments

quiz-independent

 

 

 

 

 

 

Zelf ben ik niet zo’n spelletjesmens, en ik hou ook niet zo van quizen (nou ja, van ééntje wel) maar toch moet ik in de krant altijd even kijken naar de puzzel/quiz/crypto. Als ik niet in één oogopslag zie of weet wat de oplossing is verflauwt mijn interesse al snel, en dat is meestal het geval. Maar toch moet ik elke keer weer even kijken.

In het kerstnummer van de Groene Amsterdammer staat De Grote Groene Amsterdammer Anti-Google Quiz. Volgens de inleiding is internet een dolk in de rug van de quizmaker geweest. Niet langer zijn algemene kennis en vingervlugge behendigheid in het doorzoeken van encyclopedieën vereisten om een antwoord te vinden: u googlet het gewoon. Google wijst u de weg, en anders Wikipedia wel. En omdat De Groene staat voor eigenwijsheid, tegen de stroom in en inteligentie (mijn eigen interpretatie) hebben ze een quiz gemaakt die zoveel mogelijk Google-proof is.

Ik heb er poosje naar zitten kijken maar ik snap de vragen niet eens, laat staan dat ik in de buurt van de antwoorden kom. Ja, bij vraag III gaat een lichtje branden.

Op hun site staan een paar kleine hints, maar daarmee worden alleen de vragen verduidelijkt, het brengt je niet echt dichter bij de antwoorden. Heel intrigerend. Ook een hele prettige gedachte dat de wereld voorlopig gelukkig nog lang niet zo simpel is ingericht dat alles maar te vinden is. Ja, ja, ik weet het: web 3.0 en 4.0 zijn in aantocht, maar weten dat het kan hoeft nog niet te betekenen dat ik het leuk vind….

En overigens is internet toch wel te gebruiken in deze quiz, want Indira was niet de dochter van Mahatma Gandhi, dat wist ik nog. Maar van wie dan wel ook alweer?

5 people are talking about “Anti-Google Quiz

 1. Ha Tenaanval,
  Ik weet er geeneen! Nou ja, die ene van Nehru wist ik.
  Wat hebben de plaatjes er mee te maken, kun je die er bij gebruiken? Toen ik Roald Dahl zag dacht ik dat die regels over gelukkige/ongelukkige gezinnen van hem waren, maar of dat echt zo is…
  Groet, schrvrdzs

 2. Ha schrijver,

  Nee, die plaatjes hebben er niks mee te maken. Ik zocht gewoon een leuk plaatje en dit is afkomstig van een quiz uit The Independent. Had ik natuurlijk even moeten vermelden.
  En je weet toch wel meer onderdelen uit vraag III? Het zijn allemaal bekende mensen met een beroemde vader: in elk geval ook nog Amalia en Norah Jones.

 3. Ha ha, onze meester zei vroeger dan ‘dat was om het moeilijker te maken’. Ja, Amalia weet ik, maar Norah Jones zegt me niks of het moet toevallig de dochter van Tom Jones zijn? Als ik me op oudjaar verveel zal ik e.e.a. eens ‘in de groep gooien’. De VPRO-boekenquiz vind ik ook altijd leuk, maar daar moet je eigenlijk dagen voor in de bibliotheek gaan zitten. Geen slechte plaats natuurlijk…

 4. Waarmee maar weer bewezen is dat bibliothecarissen meer weten dan gewone stervelingen.
  Ravi Shankar, was dat niet die man die sitar speelde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.