Annie-moe
Vandaag is het weer Annie M.G. Schmidt-dag. Als ze nog geleefd had zou ze vandaag haar 100e verjaardag hebben gevierd. Iedereen die ook maar iets met lezen en bibliotheken te maken heeft weet dat nou zo langzamer-hand wel, want je wordt er mee dood gegooid.
Misschien word ik oud en cynisch maar ik begin er een beetje genoeg van te krijgen. Ik word Annie-moe. Toen het idee 14 jaar geleden ontstond vond ik het een geweldig idee. Ik heb nog enthousiast gedichten helpen uitzoeken, die we kopieerden en die we bij elke lezer tussen zijn stapeltje geleende boeken stopten. Maar op een gegeven moment heb je daar wel genoeg van. Niks ten nadele van Annie M.G. Schmidt maar volgens mij verscheen 30 jaar geleden haar laatste nieuwe kinderboek en dat was geen onverdeeld succes. Ze heeft zonder twijfel een hele belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het Nederlandse kinderboek, maar de nadruk ligt wel op heeft, wat mij betreft. En ik begrijp best dat Querido zo’n Annie M.G. dag promoot, daar hebben ze groot gelijk in. En ik snap ook dat ze er nu zelfs een heel Annie-jaar van gemaakt hebben, want de uitgever moet zijn boeken verkopen. Maar moeten we daar allemaal aan mee doen? Zoals ik al eens eerder schreef: Kunnen we haar niet gewoon zien als iets uit een geschiedenisboekje? Als een schrijfster die tussen de jaren 50 en 80 heel veel heeft betekent voor de Nederlandse jeugdliteratuur en de ontwikkeling van de Nederlandse musical? Die we af en toe nog eens uit de kast halen. Maar die verder wel iets uit het verleden is?
Kunnen we van 20 mei niet gewoon “de dag van het kinderboek” maken? Dan kan er toch gewoon op alle scholen extra worden voorgelezen en geknutsteld en toneelgespeeld rondom boeken maar dan komen al die andere goede kinderboekenschrijvers ook eens aan bod. Door het op haar verjaardag te doen krijgt Annie toch het eerbetoon dat haar toekomt. Koningin Beatrix is per slot van rekening ook niet jarig op Koninginnedag.
Ik ben al jaren Annie-moe. Misschien ben ik wel altijd Annie-moe geweest eigenlijk. In de tijd dat ik in een kinderboekwinkel werkte kon je ze soms al van verre aan zien komen, de ouders die een Annie boek kwamen kopen. Soms hadden ze zo’n bijna samenzweerderige “wij weten wat echt goed voor onze ondeugende dreumes is” blik in de ogen. En dan kon je nog zo je best doen met uitleggen dat er heus nog echt goede kinderboeken zijn geschreven na Annie maar nee, ze bleven toch liever in de guitige jaren 50 sfeertje hangen.
Mmm, dat klinkt wel cynisch inderdaad 🙂
Maar ik heb wel erg genoeg van al die mensen die zo lekker stout willen zijn ja.
Ga maar nooit in Gorinchem wonen, want daar hebben ze zelfs een hele Annie M.G. Wijk! http://straatnamen.blogspot.com/2011/05/annie-mg-schmidtstraat-100.html
O help! Je zal toch in “de Stampertjes” wonen. Niet alleen jaren ’70 guitig maar ook nog eens heel onsmakelijk.
Helemaal mee eens.
* Dag van het Kinderboek.
* Koninginnedag.
* 4 mei
Op een gegeven moment zijn herdenkingen toe aan een breder kader.
Ik schaar mij hier graag achter.