Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

12 redenen waarom bibliotheken goed zijn voor het land

22 december 2010 | 5 Comments

Het blad American Libraries (vakblad van de American Library Association) publiceerde deze week 12 redenen waarom bibliotheken goed zijn voor het land.

1. Libraries sustain democracy

2. Libraries break down boundaries.

3. Libraries level the playing field.

4. Libraries value the individual.

5. Libraries nourish creativity.

6. Libraries open young minds.

7. Libraries return high dividends.

8. Libraries build communities.

9. Libraries support families.

10. Libraries build technology skills.

11. Libraries offer sanctuary.

12. Libraries preserve the past.

Grote woorden? Ja. Open deuren? Wel een paar. Pathetisch? Misschien, maar ’t is wel een helder signaal. Geen valse bescheidenheid of kneuterig gedoe, maar duidelijk maken waar je voor staat. Iemand moet ’t doen en dan kunnen we het maar beter zelf doen.

Tip voor de VOB om hier een Nederlandse versie van te maken? Een manifest dat bibliotheken vervolgens aan al hun wethouders kunnen sturen. Op levensgrote posters  kunnen zetten en daar de stad mee vol hangen. Op handgeschept papier kunnen afdrukken en aan al hun  leden geven. Om maar vooral aan iedereen duidelijk te maken dat een bibliotheek meer is dan een uitleenfabriek.

In het artikel worden de 12 redenen uitgebreid toegelicht.  It will take all of us, in a spirit of pride and freedom, to maintain libraries as a living reality in a free nation through the 21st century.  Mooie kerstgedachte.

5 people are talking about “12 redenen waarom bibliotheken goed zijn voor het land

  1. Het onderzoek van het SIOB vind ik absoluut waardevol, maar het een sluit het ander natuurlijk niet uit. Als de VOB nou zegt waar we voor (zouden moeten) staan, dan kan het SIOB onderzoeken of dat ook zo is.

  2. Nou dat moet niet zo moeillijk zijn. Wanneer de club slagvaardig is (in woord en daad) zullen ze tegen het vallen van de avond een vertaling rond gestuurd hebben. Met het verzoek er dit weekend iets moois van te laten maken, in sturen voor maandag 8.00 zodat maandagochtend een keuze gemaakt kan worden de posters geprint kunnen worden en dat heeft ieder ze dinsdag in de bus.

  3. Twaalf prachtige argumenten! Laten we ze niet alleen naar het Nederlands vertalen, maar zeker ook in praktijk brengen. Pas dan overtuig je de ander écht van je bestaansrecht.

  4. @ Alfred,
    Ik vrees het ergste. Niet alleen omdat de ervaringen uit het verleden dat geleerd hebben, maar ook omdat het artikel uit American Libraries al bijna twee weken oud is. Ik heb het expres een paar dagen laten liggen om te zien wie het op zou pakken maar tot op heden is er nog niks gebeurd.
    @ Stories Guy,
    Als het goed is doen we dit al. We schreeuwen het alleen nog niet van de daken en dat wordt wel eens tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.