Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

FAQ #1 Over A, B en C boeken

10 november 2011 | 9 Comments

 Dit is een uitgebreider antwoord voor al die mensen die op mijn blog terecht komen met de vraag “wat is een B-boek?”,  “wat is het niveau van a boeken?”of “wat is het verschil tussen een a, b en c boek?” naar aanleiding van een stukje dat ik eerder schreef.  (Ik weet niet precies wat er aan de hand is, maar jullie zijn de laatste tijd met velen)

Waarom zo’n indeling? Die indeling hebben Nederlandse openbare bibliotheken gemaakt om leesboeken gemakkelijker toegankelijk te maken voor kinderen en hun ouders of meesters en juffen. Hoe kun je in één oogopslag zien of een boek geschikt is voor een kind van 8? Een goeie bibliothecaris (of boekverkoper) weet dat wel, maar hoe doe je dat als je daar minder ervaring in hebt? Als hulpmiddel zetten de openbare bibliotheken daarom alle leesboeken die geschikt zijn voor kinderen van een bepaalde leeftijd bij elkaar en ze gebruiken de letters A, B en C om aan te geven welk boek bij welke leeftijdscategorie hoort.

Wat betekenen die letters? De A-boeken (te herkennen aan de letter A op het etiket) zijn geschikt voor kinderen van 6 tot 9 jaar, B-boeken zijn geschikt voor kinderen van 9 tot 12 jaar en C-boeken zijn geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Om het extra ingewikkeld te maken bestaan er sinds kort ook D-boeken, die zijn geschikt voor kinderen vanaf 15 jaar, die zitten een beetje tussen de kinderboeken en de boeken voor volwassenen in.

Hoe  wordt bepaald in welke categorie een boek hoort? Er wordt gekeken naar hoe moeilijk het boek is om te lezen en naar het onderwerp: een boek met hele simpele woorden dat over een heel ingewikkeld onderwerp gaat wordt meestal in een moeilijkere categorie ingedeeld. De indeling geldt alleen voor boeken die kinderen zelf lezen, dus niet voor prentenboeken of informatieve boeken. Die indeling is maar een hulpmiddel, een kind van 8 jaar dat heel goed leest kan best een B-boek lezen alsie dat wil. De meeste kinderen van 8 jaar zullen zo’n boek veel te moeilijk vinden, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Hoe kun je er achter komen of een boek een A, B of C-boek is? Ga naar de website van je eigen bibliotheek (of van een andere bibliotheek) en typ in de catalogus de titel van je boek in: dan zie je het meestal snel. De indeling van de jeugdboeken is in alle bibliotheken in Nederland hetzelfde want dat wordt centraal geregeld door NBDbiblion.

Voldoende antwoord zo?

9 people are talking about “FAQ #1 Over A, B en C boeken

  1. Iris,
    Er valt niks aan te snappen. Zodra een boek wordt uitgegeven is er iemand die beslist of een boek een B of een C boek is. En dan is dat in alle bibliotheken in Nederland hetzelfde. Je kunt in de catalogus opzoeken of het een A, B of C boek is.

  2. Hoi, ik moet een boekpresentatie houden. Hierbij heb ik dus een boek voor uitgekozen. Ik wil nu weten wel niveau dit boek is. Dit boek is alleen niet van een bibliotheek. Aan welke kenmerken weet ik dan welk niveau dit boek is??

  3. Hallo Lisa,
    Het is heel moeilijk om dat zelf te zien, maar je kunt heel gemakkelijk spieken bij de bibliotheek. Op deze site kun je dat opzoeken. Type daar de titel van je boek in en dan zie je vanzelf in wat voor categorie de bibliotheken je boek indelen.

  4. bij de website van mijn bibliotheek staat er niks bij, maar ik moet een presentatie houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.